Znak jakości „IMW - Pozytywna opinia” na produkcie to gwarancja bezpieczeństwa zdrowotnego dla konsumenta.
Przyznanie Znaku „IMW - Pozytywna opinia” to pewność, że oferowany produkt jest:
- całkowicie bezpieczny dla użytkownika pod względem użytych surowców i procesów technologicznych służących jego wytworzeniu oraz jakości produktu gotowego,
- zgodny z aktualnym prawem obowiązującym w Polsce oraz w Unii Europejskiej,
- zgodny z wytycznymi Konsultantów krajowych i Towarzystw naukowych, popartym zobiektywizowanymi badaniami naukowymi dotyczącymi norm żywieniowych.
Przyznawanie Znaku „IMW - Pozytywna opinia”
- Przyznanie certyfikatu „IMW - Pozytywna opinia” opiera się na dokładnej ocenie złożonego wypełnionego Wniosku, analizie dokumentacji oraz ocenie produktu, przeprowadzanej przez powołany do tego celu Zespół ds. Certyfikacji;
- Zespół ds. Certyfikacji działa zgodnie z opracowanym i zatwierdzonym przez Radę Naukową Instytutu Regulaminem oraz w powołanym przez Dyrektora IMW składem.
Zgodnie z obowiązującym Regulaminem przyznawania certyfikatu „IMW – Pozytywna Opinia” proces ten składa się z kilku etapów:
Etap 1. Składanie wniosku o dokonanie certyfikacji
Formalna ocena wypełnionego, złożonego Wniosku i dostarczonej dokumentacji produktu rozpoczyna proces certyfikacji. W dostarczonej dokumentacji produktu powinny być dane prezentujące:
- jego zgodność z normami i obowiązującymi przepisami prawa;
- szczegółową recepturę produktu;
- specyfikacje potwierdzające pochodzenie i jakość składników produktu i produktu finalnego;
- projekt informacji żywieniowej na etykietę produktu;
- proces produkcyjny oraz nadzór jakościowy nad jego przebiegiem.
Dokumentacja podstawowa dla opiniowanych wyrobów
Po formalnej ocenie wniosku i dokumentacji następnym etapem jest część praktyczna, czyli:
Etap 2. Dokładna analiza dokumentacji i badania użytkowe produktu
- Zespół dokładnie sprawdza i analizuje dokumentację pod względem: (1) zgodności z odpowiednimi normami i obowiązującymi przepisami prawa krajowego i europejskiego; (2) jakości i pochodzenia surowców składowych produktu; (3) norm procesu produkcyjnego i (4) nadzoru jakościowego nad całym procesem produkcyjnym.
- Po weryfikacji dokumentacji, Eksperci Zespołu dokonują oceny organoleptycznej i analizy sensorycznej produktu. Sprawdzana jest również jakość wykonania, stosowne opisy produktu, oraz inne ważne z punku widzenia konsumenta cechy produktu.
- Pozytywna opinia wydana przez Zespół ds. Certyfikacji IMW decyduje o przyznaniu prawa do używania Znaku i uprawnia Wnioskodawcę do przystąpienia do dalszego etapu certyfikacji - zawarcia Umowy Licencyjnej.
Etap 3. Nabycie prawa do używania i posługiwania się Znakiem „IMW - Pozytywna opinia”
- Nabycie prawa do używania i posługiwania się Znakiem następuje po podpisaniu Umowy Licencyjnej;
- Prawo to przysługuje Wnioskodawcom wyłącznie w odniesieniu do konkretnych produktów, dla których prawo to zostało przyznane;
- Prawo do używania i posługiwania się Znakiem w celach marketingowych obowiązuje przez okres 1 roku od dnia nabycia;
- Opłaty za proces certyfikacji i przyznanie Znaku są według obowiązującej „Tabeli opłat” programu certyfikacji „IMW – Pozytywna Opinia”.
Ważne!
W ciągu 21 dni od dnia przekazania Wnioskodawcy informacji o podjęciu przez Zespół ds. Certyfikacji IMW decyzji o przyznaniu prawa do używania Znaku, Wnioskodawca jest zobowiązany, pod rygorem cofnięcia decyzji przez Zespół ds. Certyfikacji IMW, do zawarcia Umowy Licencyjnej.
Praktyczne informacje dla Firm
- Wniosek o dokonanie certyfikacji i dokumentacja
- Decyzja o przyjęciu produktu do procesu certyfikacji
- Wycena i akceptacja ceny certyfikacji
- Proces oceny produktu
- Wydanie opinii
- Regulamin przyznawania certyfikatu „IMW – Pozytywna Opinia”
- Wniosek o dokonanie certyfikacji
- Regulamin Zespołu ds. Certyfikacji przyznającego znak towarowy „IMW – pozytywna opinia”
- Umowa Licencyjna
Na podstawie art. 31 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) Instytut Medycyny Wsi został wpisany do WYKAZU KRAJOWYCH JEDNOSTEK NAUKOWYCH WŁAŚCIWYCH DO WYDAWANIA OPINII.
Dokumentacja wymagana od Wnioskodawcy w procesie certyfikacji niezbędna do wydania certyfikatu i nadania Znaku
- Szczegółowa receptura produktu – skład ilościowy i jakościowy produktu;
- Dokumentacja jakości dla wszystkich składników produktu, która dla składników pochodzenia roślinnego musi zawierać informacje określające części użytej rośliny np. liść, korzeń, owoc, a w przypadku przetworów roślinnych należy określić rodzaj przetworu np. ekstrakt, sok, olejek itp.;
- Specyfikacja wymagań jakościowych dla produktu;
- Projekt informacji żywieniowej na etykietę produktu (wzór etykiety);
- Schemat procesu produkcji lub opis procesu produkcji;
- Zaświadczenie stwierdzające, że opiniowany środek spożywczy jest dopuszczony do spożycia przez ludzi, wydane przez upoważniony organ kraju, w którym środek spożywczy jest wprowadzony do obrotu (jeżeli produkt jest w obrocie w jednym z krajów Unii Europejskiej);
- Przeznaczenie i deklarację dotyczących szczególnych potrzeb żywieniowych (w przypadku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego).
Dokumenty do pobrania programu certyfikacji „IMW - Pozytywna Opinia”
Tabela opłat
-
Opłata administracyjna (złożenie wniosku) – 500 PLN
-
Wydanie opinii nt. produktu – 5.000 PLN
-
Przedłużenie opinii nt. produktu – 3.000 PLN
-
Modyfikacja opinii nt. produktu – 4.000 PLN
-
Wznowienie opinii nt. produktu – 4.000 PLN
Dane do opłat
Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki
ul. Jaczewskiego 2, 20-090 Lublin
Nr rachunku bankowego w Banku Pekao S.A
66 1240 5497 1111 0010 3988 6955
Skład osobowy
- dr hab. n. o zdr. Grzegorz Raszewski, prof. IMW – Przewodniczący Zespołu;
- dr hab. n. med. Tomasz Saran – Wiceprzewodniczący Zespołu;
- dr n. wet. Hubert Bojar – Członek Zwyczajny;
- mgr inż. Piotr Adamczuk – Członek Zwyczajny;
- mgr inż. Konrad Jamka – Członek Zwyczajny;
- specjaliści zaproszeni przez Przewodniczącego Zespołu, w zależności od omawianej sprawy.
Kontakt
Zakład Toksykologii i Bezpieczeństwa Żywności
Instytut Medycyny Wsi
im. Witolda Chodźki
ul. Jaczewskiego 2, 20-090 Lublin
tel. 516 504 489
e-mail: raszewski.g@imw.lublin.pl
Usługi komercyjne
- Szkolenia komercyjne w Instytucie Medycyny Wsi
- Znak jakości “IMW – Pozytywna opinia”
- Opiniowanie żywności
- Opiniowanie i badanie nawozów
- Badania diagnostyczne w kierunku chorób odzwierzęcych i alergologicznych
- Badania parazytologiczne i bakteriologiczne ścieków i osadów ściekowych
- Badania biologiczne gleby
- Badania stopnia zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza w pomieszczeniach i na stanowiskach pracy