Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki zajmuje się świadczeniem usług w zakresie wydawania opinii na temat produktów żywnościowych wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Na podstawie art. 31 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 23 marca 2011 r. w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, rejestru produktów objętych powiadomieniem oraz wykazu krajowych jednostek naukowych właściwych do wydawania opinii (Załącznik do obwieszczenia Ministra Zdrowia z dnia 27 września 2021 r. (poz. 1885),
Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki został wpisany do Wykazu Krajowych Jednostek Naukowych Właściwych do Wydawania Opinii.
Opinia jest przygotowywana zgodnie z uznanymi zasadami medycznymi i żywieniowymi oraz ogólnie przyjętymi danymi naukowymi, wskazującymi czy przedmiotowy produkt ze względu na jego skład, właściwości poszczególnych składników oraz przeznaczenie jest środkiem spożywczym zgodnie z zaproponowaną przez Zleceniodawcę kwalifikacją oraz czy spełnia wymagania określone dla danego rodzaju środka spożywczego, o których mowa w Dziale II Rozdział VIII ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Procedura przyjęcia zlecenia na wykonanie opinii
Zleceniodawca zleca wykonanie opinii żywności poprzez:
- Przesłanie wypełnionego formularza zlecenia dostępnego na stronie internetowej IMW;
- Przesłanie kompletu dokumentów niezbędnych do sporządzenia opinii (wykaz dostępny poniżej);
- Opłacenie faktury pro forma przez Zleceniodawcę przed rozpoczęciem prac przez Zleceniobiorcę nad opinią, obejmującą 100% ustalonej ceny za wykonanie opinii (formularz przesyłany przez Instytut po zrealizowaniu pkt. 1-2);
- Przesłanie podpisanej przez osoby upoważnione do reprezentowania Zleceniodawcy umowy na wykonanie opinii żywności (wzór przesyłany przez Instytut po zrealizowaniu pkt. 1-3);
Praktyczne informacje
- Dokumenty należy wysłać w formie elektronicznej lub papierowej.
- Dostarczone dokumenty muszą być oznaczone datą, pieczątką i podpisem osoby odpowiedzialnej ze strony Zleceniodawcy.
- Przekazana dokumentacja jest objęta klauzulą poufności, a Instytut zobowiązuje się do zachowania poufności w odniesieniu do informacji stanowiących tajemnicę handlową Zleceniodawcy.
- Czas wykonania opinii liczony jest od momentu spełnienia wytycznych i wynosi odpowiednio:
- 9 tygodni – tryb zwykły;
- 6 tygodni – tryb przyspieszony.
- Instytut prowadzi usługi w zakresie tłumaczenia opinii na język angielski, a tłumaczenie opinii jest możliwe po uiszczeniu przez Zleceniodawcę dodatkowej opłaty.
Kontakt
Osoba do kontaktu: dr n. o zdr. Monika Kaczoruk
Adres: Zakład Epidemiologii i Biostatystyki Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki
Jaczewskiego 2, 20-090 Lublin
e-mail: food.lab@imw.lublin.pl e-mail: monika.kaczoruk@gmail.com
tel. 81 71 84 540
Kontakt
Zakład Epidemiologii i Biostatystyki
Instytut Medycyny Wsi
im. Witolda Chodźki
ul. Jaczewskiego 2, 20-090 Lublin
tel. 81 71 84 540
e-mail: food.lab@imw.lublin.pl
e-mail: kaczoruk.monika@imw.lublin.pl
Usługi komercyjne
- Szkolenia komercyjne w Instytucie Medycyny Wsi
- Znak jakości “IMW – Pozytywna opinia”
- Opiniowanie żywności
- Badania nawozów
- Opiniowanie nawozów
- Badania diagnostyczne w kierunku chorób odzwierzęcych i alergologicznych
- Badanie parazytologiczne i bakteriologiczne odwodnionych osadów ściekowych
- Badanie parazytologiczne i bakteriologiczne gleby
- Badania stopnia zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza w pomieszczeniach i na stanowiskach pracy